Infoplus » Specials » Grand slam
Informatiegids

Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open

Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open De grandslamtoernooien Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open zijn de vier belangrijkste tennistoernooien van het jaar. Deze toernooien genieten dan ook de meeste media-aandacht en hebben het hoogste prijzengeld. Daarnaast zijn er hier de meeste punten te verdienen voor de tennisranking. De beste tennisspelers- en speelsters ter wereld doen mee aan de grandslamtoernooien.

Betekenis Grand Slam bij tennis

De term Grand Slam staat voor een unieke prestatie in de sport. Bij tennis spreekt men van een Grand Slam als alle vier de belangrijkste tennistoernooien in één tennisseizoen wordt gewonnen door dezelfde tennisser. Dit kan gebeuren in enkelspel of dubbelspel in het tennis. Door het kunnen winnen van een mogelijke Grand Slam is men gaan spreken van grandslamtoernooien. Tot nu toe (2017) zijn slechts drie mannen en twee vrouwen geslaagd in het voltooien van een "Grand Slam".

Grand Slam winnaars mannen

Rod Laver is de enige tennisser die de unieke prestatie van een Grand Slam tweemaal heeft behaald.

NaamNationaliteitJaartal Grand Slam
Don BudgeAmerika1938
Rod LaverAustralië1962 en 1969

Grand Slam winnaars vrouwen

NaamNationaliteitJaartal van Grand Slam
Maureen ConnolyAmerika1953
Margaret Smith-Court Australie1970
Steffi GrafDuitsland1988

Gouden Grand Slam

Indien een tennisser ook nog een gouden medaille pakt op de Olympische Spelen en alle vier de grandslamtoernooien binnen een jaar wint, spreekt men ook wel van een Gouden Grand Slam. Vanaf 1925 is het mogelijk voor tennissers om de eervolle prestatie van een Grand Slam te behalen.

Career Grand Slam

Wanneer een tennisser alle vier de grandslamtoernooien binnen zijn of haar tenniscarrière wint heeft degene een "Career Grand Slam" behaald. Dit is een bijzondere prestatie omdat de grandslamtoernooien op verschillende disciplines (ondergrond) worden gespeeld. De verschillende ondergrond waarop gespeeld wordt zijn gras (WImbledon), gravel (Roland Garros) en hardcourt (US Open en Australian Open).

Ontstaan van grandslamtoernooien

Grandslamtoernooien zijn door de International Lawn Tennis Federation (ILTF) ontworpen in de jaren 1924 en 1925. De ILTF gaf de status van belangrijkste toernooien aan de tenniskampioenschappen van Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en Amerika. Sinds 1925 is het dan ook mogelijk om vier grote toernooien binnen een jaar te winnen. In het jaar 1977 is de International Lawn Tennis Federation verder gegaan onder de naam International Tennis Federation (ITF).
De geschiedenis en winnaars van Australian Open

De geschiedenis en winnaars van Australian Open

Australian Open is een van de vier grote grandslamtoernooien. De Australian Open is in de geschiedenis van het toernooi op zeven verschillende locaties gespeeld. Ook de ondergrond waarop getennist wor…
De geschiedenis en winnaars van Roland Garros

De geschiedenis en winnaars van Roland Garros

Roland Garros is een jaarlijks terugkerend Grand Slam-tennistoernooi in Frankrijk. Dit tennisevenement vindt plaats in de maanden mei en juni. De beste tennissers nemen het dan tegen elkaar op in de F…
De geschiedenis en winnaars van US Open

De geschiedenis en winnaars van US Open

Het US Open is een jaarlijks terugkerend grandslamtoernooi. Het toernooi is de laatste van vier grandslamtoernooien in het tennisseizoen en wordt meestal eind augustus gespeeld. De eerste editie van h…
Gepubliceerd door Infoplus op 17-05-2016, laatst gewijzigd op 04-12-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TonnyNijkrake, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_(tennis)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_slam
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/International_Tennis_Federation
Schrijf mee!